lauantai 13. helmikuuta 2016

Remmiräyhä vai remmirauha?


Ehkä yksi yleisimmistä ongelmista koiranomistajille on se paljon puhuttu hihnakäyttäytyminen -koira ei kuuntele lenkeillä, koira vetää joka suuntaan, koira ei ota kontaktia, koiraa ei saa hallintaan.
Onneksi se on myös yksi niistä helpoimmista ongelmista, mihin puuttua.


Mua on siunattu koirilla, joihin on tosi helppoa saada kontakti ja kaikkia niistä pystyy myös lahjomaan erinomaisen hyvin leluilla ja nameilla. Toisaalta ne kaikki on myös villejä ja vallattomia ja varmasti käyttävät kaikki vetämis -ja haukkumismahdollisuudet, jos se niille suodaan.


Mun mielestä on ikävää, jos joutuu koko ajan kiskomaan vetävää koiraa sivulle tai pelkäämään ohikulkijoita vain sen vuoksi, ettei koira osaa käyttäytyä. Sen sijaan pienellä vaivalla lenkkeilystä voi tehdä paljon mukavampaa koko koirakolle.
Mä olen yrittänyt saada seuraamisen (sekä taluttimella että ilman) vahvaksi koirille. Kun lenkillä tulee vastaan ihmisiä tai koiria, pyydän omat koirat vierelle kävelemään kontaktissa ja kun ohitustilanne on onnistuneesti ohi, tietysti palkitsen koirat. Joskus tulee luonnollisestikin myös epäonnistuneita ohituksia ja kohtaamisia, mutta mitä varmemmaksi seuraaminen ja kontakti muodostuvat, sitä todennäköisemmin ohitukset sujuvat hyvin.


Olen tehnyt aika paljon koirien kanssa ohitustilanteisiin liittyvää treeniä ja voin sanoa, että eipä ole ne hetket menneet todellakaan hukkaan! On hienoa huomata tapahtunut edistys ja tottakai lenkeillä käyminen on myös mukavampaa, kun ei tarvitse aina hävetä hihnoissaan riuhtovia ja räyhääviä puudeleita! :D


On tärkeää, että tekee itsestään mielenkiintoisemman, kuin vastaantulijoista. Kun oman omistajan luona on aina kiinnostavampi palkka (esim. lelu tai nami), ei koiran yksinkertaisesti kannata keskittyä vastaantulijan haukkumiseen tai niiden luokse karkaamiseen.




Päätti se talvi näköjään tulla takaisin, eli ainakin toistaiseksi saamme vielä ulkoilla talvimaisemissa. Mukavia (ja rauhaisia) lenkkeilyhetkiä itse kullekin! :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti